Zone

Op reis door het nieuwe en vaak chaotische Europa ontstond het idee voor deze dichtbundel. Zone gaat over grenzen: over oude en nieuwe grenzen tussen noord en zuid, tussen man en vrouw en tussen toen en nu. Zone gaat ook over geweld: wie grenzen trekt of openbreekt, lijkt daar niet aan te kunnen ontkomen.

De gedichten vormen het relaas van een reiziger met een koffer vol geschiedenis, die haar altijd weer lijkt in te halen. De reis voert door het oude Rome, het hoge Noorden en langs de Berlijnse muur. Er doemen spooksteden op als New York en Bagdad. De reiziger gaat verder en komt soms terecht in haar eigen zone, de plek tussen alle plekken. Een plek ook waar de geschiedenis er niet toe doet.

Op de achtergrond van de gedichten klinkt muziek mee. Taal en perspectief verschuiven voortdurend in de bundel, waar de chaos van de tijd vaak overheerst. En uiteindelijk gaat Zone over de liefde. Niet als een overwinning op die chaos, maar als een warme hoofdletter daar middenin.

Voor festival Winternachten in Den Haag maakte fotograaf Teackele Soepboer een serie foto’s bij een aantal gedichten uit Zone. Kleur, taal en landschap vallen in de foto’s op een bijzondere wijze samen. Het resultaat is hier te bekijken.

Zone is in het Nederlands geschreven en uitgegeven door uitgeverij Contact in 2005. Melle Hammer verzorgde de vormgeving. De bundel is te bestellen via de boekhandel of via het internet.

ISBN: 9025425534

   
 
 
Terug